ACT

Hoe ziet een ACT opleiding eruit?

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) is een vorm van gedragstherapie die gericht is op acceptatie, toegewijde actie en het vergroten van psychologische flexibiliteit. Een ACT opleiding biedt een diepgaande training in de kernprincipes en processen van ACT, waarbij je leert hoe je deze kunt toepassen in je werk als therapeut of coach. Tijdens de opleiding leer je verschillende technieken en interventies om mensen te helpen bij het ontwikkelen van psychologische flexibiliteit en het omgaan met negatieve gedachten en emoties. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de voordelen en toepassingen van ACT in verschillende contexten, zoals klinische settings, organisaties en persoonlijke groei.

Kernprincipes en processen van ACT

ACT-training richt zich op de kernprincipes en processen van ACT. Een belangrijk kenmerk van deze vorm van psychotherapie is dat het zich niet richt op de inhoud, maar op de structuur van gedachten. Het doel is om mensen te helpen flexibel om te gaan met hun gedachten en emoties door middel van waardengericht gedrag en cognitieve defusie. De zes kernprocessen van ACT worden samengevat in de hexaflex: acceptatie, defusie, mindfulness, zelf als context, waarden en toegewijde actie. Door deze processen toe te passen bij cliënten, kunnen zij meer psychologische flexibiliteit ontwikkelen en beter omgaan met moeilijke situaties.

Voordelen en toepassingen van ACT

ACT heeft verschillende voordelen en toepassingen. Het kan mensen helpen minder te piekeren, hun doelen te vinden en zich te richten op wat echt belangrijk is in het leven. ACT leert je om negatieve emoties en problemen te accepteren als onderdeel van het leven, zodat je beter kunt omgaan met moeilijke situaties en angsten. Creatieve hopeloosheid is hierbij een belangrijk onderdeel, waarbij je leert om meer uit het leven te halen door minder krampachtig om te gaan met negatieve gevoelens. Daarnaast kan ACT ook gewoonten behandelen zoals piekeren, terugtrekken, te hard werken of te fanatiek zijn met gezondheid bezig zijn.

ACT opleidingsprogramma’s en cursussen

ACT opleidingsprogramma’s en cursussen worden aangeboden door verschillende instituten, waaronder de Invivo ACT Academy. De trainingen bij Invivo zijn gericht op het vergroten van kennis over ACT en het ontwikkelen van vaardigheden om deze methode toe te passen in de praktijk. Invivo biedt trainingen aan voor GGZ-professionals, maar ook voor coaches en andere professionals die gericht zijn op begeleiding of gedragsverandering. Het aanbod varieert van basistrainingen tot verdiepende cursussen voor specifieke doelgroepen of thema’s. Daarnaast is er ook maatwerk mogelijk, waarbij een opleidingsprogramma wordt samengesteld dat past bij de behoeften van jou als professional.

Hoe kan ACT je leven verbeteren?

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) kan je helpen om meer psychologische flexibiliteit te ontwikkelen en beter om te gaan met moeilijke situaties en emoties. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor mensen die lijden aan chronische pijn, waarbij ACT kan helpen om de impact van de pijn op het dagelijks leven te verminderen. Door middel van waardengericht gedrag en cognitieve defusie leer je negatieve gedachten en gevoelens te accepteren als onderdeel van het leven. Hierdoor kun je je richten op wat echt belangrijk is in jouw leven, doelen stellen en voluit leven met meer aandacht voor het hier en nu. Met deze nieuwe vaardigheden zul jij merken dat ACT een positief effect heeft op jouw persoonlijke groei en welzijn.