Welke mensen mogen geen bloed geven?

Er is veel vraag naar bloed doneren, maar er zijn mensen die mogen geen bloed doneren. Dat kan verschillende redenen hebben. Welke mensen geen bloed mogen geven? Dat vertellen we je hier!

Aan welke eisen moet een donor voldoen

Als je bloed wilt doneren moet je aan een aantal eisen voldoen. Je kunt donor worden wanneer je een leeftijd hebt van 18 jaar tot en met 65 jaar. Je moet als donor meer dan 50 kilogram wegen. Als je een bloedtransfusie hebt gehad na 1 januari 1980 dan kom je niet in aanmerking voor donor. Je wordt ook geen donor als je tussen 1 januari 1980 en 31 december 1996 in het Verenigd Koninkrijk bent geweest voor een periode van zes maanden of langer.

Dit is in verband met de ziekte variant Creutzfeldt-Jakob. Als je drugs hebt gespoten kun je ook geweigerd worden als donor. Als donor is het belangrijk dat je de Nederlandse taal spreekt, leest en ook verstaat. Wanneer het lezen problematisch is door slechtziendheid of analfabetisme dan kan de donorinformatie en het keuringsformulier mondeling worden afgenomen. Bij verlies van gehoor mag een erkende doventolk op afstand erbij.

Mag je doneren met een chronische of ernstige ziekte?

Als je een chronische ziekte hebt of een ernstige ziekte zoals kanker of suikerziekte kan het zijn dat je mag doneren. Degene die het bloed afneemt heeft dan meer informatie van je nodig om dan te bepalen of je in aanmerking komt voor bloed doneren. Niet iedereen kan doneren met een chronische of ernstige ziekte. Dat is afhankelijk van ieder persoon en de situatie.

Wanneer mag je absoluut geen bloed doneren?

Soms kun je door meer informatie te geven toch doneren. Echter zijn er mensen en situaties waardoor je echt geen bloed mag doneren. Wanneer je aan de volgende criteria voldoet kun je nooit donor worden. Wanneer bij jouw hiv of aids is vastgesteld kom je helaas niet in aanmerking voor donor. Als je een drager bent van het hepatitis B of hepatitis C virus ben je niet geschikt als bloed donor.

Iemand die doet aan drugs en de drugs gespoten heeft zal niet in aanmerking kunnen komen voor donor. Soms kan het voorkomen dat je tijdelijk geen bloed mag geven. Een vrouw of man mag bijvoorbeeld vier maanden geen bloed geven bij gebruik van cocaïne. Na vier maanden zou je weer bloed mogen doneren.