Wanneer wordt gedoneerd bloed gebruikt?

Je gaat bloed doneren omdat je mensen wilt helpen. Naast het bloed kun je ook bijvoorbeeld plasma of bloedplaatjes doneren. Alles wat je doneert wordt ingezet om levens te redden maar ook kan het ingezet worden voor wetenschappelijk en medisch onderzoek. Wanneer wordt het bloed gebruikt dat je gedoneerd hebt. Vanaf het doneren duurt het even totdat het bij de patiënt komt. In het kort leggen we je het traject uit.

Je doneert bloed, bloedplaatjes of plasma

Het doneren van bloed en andere bloedproducten gebeurt op een veilige manier. Er wordt altijd gevraagd naar je gezondheidstoestand want het doneren moet wel gebeuren op een veilige manier. Een donatie van bloedproducten mag nooit schadelijk zijn voor de donoren.

Het verwerken van de gedoneerde bloedproducten

Nadat je jouw bloed of andere bloedproducten hebt gedoneerd wordt het direct verwerkt. Het bloed dat je gedoneerd hebt bestaat uit verschillende bestanddelen. Dat kan nuttig zijn voor meerdere mensen die bloed nodig hebben. Het bloed wordt gesplitst in plasma en in rode bloedcellen. In sommige gevallen worden er ook bloedplaatjes uitgehaald.

Een zakje plasma wordt verwerkt tot antistoffen, stollingsfactoren en albumine. Het plasma kan in het geheel worden gegeven aan de patiënt. De bloedplaatjes worden gegeven aan mensen die bloedingen krijgen na een chemokuur bijvoorbeeld.

De bloedproducten die je doneert worden altijd getest

Alles wat gedoneerd wordt aan bloedproducten wordt grondig getest. Er worden bloedstalen geanalyseerd waardoor de bloedgroepen worden bepaald. Alles wordt getest op eventueel ziekten. Is er een afwijkend testresultaat dan wordt de donor geïnformeerd. De bloedproducten blijven in quarantaine totdat het 100 procent veilig is en ze vrijgegeven mogen worden.

Het vrijgeven van de bloedproducten

De bloedproducten worden vrijgegeven wanneer de donor aan alle eisen heeft voldaan. Het verwerkingsproces is goed verlopen en de bloedproducten hebben goed gescoord in het laboratorium. De bloedproducten kunnen dan worden vrijgegeven.

Bloedproducten worden bewaard in koel en vriescellen

Tijdens het proces wordt alles goed bewaard in koel en vriescellen. Wanneer het toegediend moet worden aan de patiënt dan pas wordt het gebruikt. De temperatuur van de koel en vriescellen wordt 24 uur per dag via een monitoringsysteem goed bewaakt.

Ziekenhuizen krijgen continu bloedproducten geleverd

Aan ziekenhuizen wordt continu geleverd. Er wordt wekelijks bloedproducten geleverd aan ziekenhuizen. Er wordt gekeken naar de voorraad zodat de bloedproducten niet verloren gaan. In noodsituaties wordt er direct geleverd. Een zakje bloed kan meer mensen het leven redden.