Hoeveel geld krijg je als je bloed doneert?

Er zijn mensen die doneren bloed en er zijn mensen die willen het niet. Het doneren van bloed is wel belangrijk om een mensenleven te kunnen redden. Er wordt zich wel eens afgevraagd of je er betaald voor krijgt. Kun je geld krijgen voor bloed doneren? Je kunt het hier lezen.

Hoe werkt bloed doneren?

Voordat je kunt bloed doneren krijg je een kort medisch onderzoek waarbij je bloeddruk wordt gemeten. Er worden ook een aantal vragen gesteld aan je en er wordt gekeken naar je bloedgroep. Wanneer je in de stoel zit word je door een doktersassistente geprikt. Je krijgt een band om zodat de aders goed naar voren komen. Er wordt een steriele naald in de ader geprikt.

Er worden dan een paar buizen bloed afgenomen bij je. Deze worden ook naderhand getest op infectieziekten. Je blijft dan 10 tot 15 minuten in de stoel zitten totdat er een zak van een halve liter is gevuld met je bloed. De naald wordt dan verwijderd en je krijgt een watje op de geprikte ader. Als het wondje dicht is mag het watje er weer af.

Je mag na het bloed doneren nog even blijven zitten of liggen als je dat fijn vindt. Je kunt ook in de wachtkamer gaan zitten. Hier kun je een glaasje drinken krijgen of wat eten. Het is belangrijk dat je na het bloed doneren niet te snel opstaat. Het hele proces van bloed doneren duurt ongeveer een uurtje.

Word je altijd opgeroepen voor bloed doneren?

Je wordt voor bloed doneren opgeroepen wanneer je bloed nodig is. Dat is afhankelijk van je bloedgroep. Als je een keer al hebt gedoneerd word je pas opgeroepen weer wanneer je hersteld bent. De aanmaak van de rode bloedcellen duurt soms weken. De mannen mogen 5 keer per jaar doneren en de vrouwen 3 keer per jaar. Hoe vaak je wordt opgeroepen is afhankelijk van je bloedgroep maar ook aan de hoeveelheid die nodig is van jouw bloedgroep.

Krijg je geld voor bloed doneren?

Er wordt geen geld betaalt voor het bloed doneren. De donoren krijgen wel op zijn tijd een blijk van waardering doordat ze een cadeau mogen uitzoeken. Een leuke attentie die je krijgt wanneer je 5, 10 of 20 keer gedoneerd hebt. Hoe meer je bloed hebt gedoneerd, hoe waardevoller zijn de cadeaus. Je mag het cadeau uitzoeken.