pols

Veelvoorkomende complicaties die je kunt krijgen aan je hand en pols

Er zijn verschillende complicaties die je kunt krijgen aan je hand en je pols. Je handen en polsen gebruik je meer dan je door hebt. Als je hier last van krijgt, merk je dit pas echt en ervaar je ook hoe vervelend dit kan zijn. In dit artikel vertellen we je welke complicaties je kunt krijgen aan je hand en pols. 

Carpaal tunnel syndroom 

Er is een grote kans dat je weleens gehoord hebt van het carpaal tunnel syndroom, want dit is een aandoening die veel voorkomt. Bij deze aandoening is er een beknelling van de middelste zenuw in de pols. Via een tunnel verloopt er een zenuw van de onderarm naar de handpalm. Deze tunnel wordt gevormd door de handwortelbeentjes en een peesblad aan de zijde van de pols. Als in of rond de tunnel door zwelling van weefsels de druk toeneemt, kan er een beknelling van de zenuw optreden. Een herhaalde en gelijke beweging van de hand is een belangrijke oorzaak hiervan. 

Bij het carpaal tunnel syndroom ervaar je een prikkelend, tintelend of doof gevoel in je handpalm en in de duim tot en met de ringvinger. Het komt vaak voor dat je pijn ervaart in de pols en hand en dat het soms voelt alsof de hand gezwollen is. Vaak merk je dit in de nacht en dat kan ervoor zorgen dat je wakker wordt. 

Bij de neuroloog wordt de diagnose vastgesteld op basis van de klachten. Vaak is rust en pijnstilling voldoende, maar als dat niet zo is, kan er gekozen worden voor een injectie waarbij er een ontstekingsremmend middel in de carpaal tunnel wordt geïnjecteerd. 

Ganglion aan de pols 

Een complicatie aan de pols die ook regelmatig voorkomt is ganglion aan de pols. Dit is een goedaardige holte die vaak voorkomt langs pezen of gewrichten, meestal aan de achterkant van de pols. Deze holtes zijn gevuld met geleiachtige vloeistof en kunnen in grootte variëren. Hoewel de exacte oorzaak niet altijd bekend is, kunnen ze ontstaan door irritatie of letsel aan het gewricht of de pees. Ganglion aan de pols is meestal onschadelijk, maar kan soms ongemak veroorzaken of de beweging beperken. Klachten die veelvoorkomend zijn: 

  • Pijn in de pols 
  • Een zichtbare zwelling of bult 
  • Tintelingen 
  • Beperking in het normaal bewegen van de pols 

Behandelen kan op verschillende manieren: leegzuigen of operatief verwijderen. Bij een operatie wordt de ganglion in zijn geheel verwijderd. Bij het leegzuigen wordt het ganglion leeggezogen, hierbij wordt er meestal een vloeistof ingespoten die ervoor zorgt dat de zwelling niet terugkomt. 

Het is duidelijk dat het beide vervelende aandoeningen zijn, maar gelukkig kunnen beide genezen worden met bepaalde behandelmethodes.